Utrikesdepartementet

English

Insatser för Sveriges säkerhetsrådskandidatur

Regeringen har bett flera personer att göra punktinsatser för den svenska säkerhetsrådskandidaturen och att vara regeringens hedersambassadörer i det arbetet.

Utrikesminister Margot Wallström och Michail Chodorkovskij. Foto: Johan Tegel/Regeringskansliet

Utrikesministern tog emot Michail Chodorkovskij

Utrikesministern har idag tagit emot den ryske före detta affärsmannen och nu politiskt engagerade Michail Chodorkovskij. Chodorkovskij driver idag frågor om demokrati och stärkt civilsamhälle i Ryssland genom organisationen Öppna Ryssland.

- Vi hade ett uppriktigt samtal om den oroväckande politiska utvecklingen i Ryssland. Vi måste stärka vårt stöd till det civila samhället och den unga generation som på sikt kan åstadkomma en positiv förändring i Ryssland, säger Margot Wallström.

Chodorkovskij är i Sverige för att delta vid ett evenemang på Kulturhuset i Stockholm.

Helen Eduards, enhetschef UD, Ulrika Modéer, statssekreterare och Staffan Tillander, ambassadör för utvecklingsfinansiering talade vid dagens seminarium. Foto: Daniel Nore

Tydliga ambitioner för global utvecklingsfinansiering

UD bjuder idag in civilsamhällesorganisationerna till ett seminarium med bland annat statssekreterare Ulrika Modéer.
Temat är hållbarhetsagendan, och särskilt utmaningar och möjligheter i de internationella förhandlingarna om utvecklingsfinansiering.

Margot Wallström träffade syrisk demokratiaktivist

I förra veckan träffade utrikesministern den internationellt kända syriska demokratiaktivisten Basma Kodmani. Kodmani besökte Stockholm för att delta i International IDEA:s Advisory Board.

- Basma är ett bra exempel på den centrala roll kvinnor spelar för att få ett slut på våldet i Syrien idag, säger Margot Wallström.

Ny biståndsstrategi för Syrien om 1,5 miljarder kronor

I morgon samlas världssamfundet i Kuwait till en givarkonferens för Syrienkrisen. Sverige kommer att finnas på plats för att visa vårt starka engagemang och fortsatta stöd till regionen och alla de som drabbas av krigets helvete.

Vårt budskap under konferensen är tydligt. Vi får inte svika människorna som är helt beroende av omvärlden för sin överlevnad. Därför kommer vi med ett löfte om ökat stöd.

Regeringens sändebud i samtal med saudiarabiske kungen

Regeringens sändebud Björn von Sydow har idag i Riyadh fört fram regeringens väl kända önskan om respektfulla och goda relationer mellan Saudiarabien och Sverige. Det har skett i samtal mellan Björn von Sydow och Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman tidigare idag. Vid samtalet har Björn von Sydow framfört denna önskan och svenska regeringens vilja att utveckla de bilaterala relationerna mellan Saudiarabien och Sverige.

Alla notiser
Apr 1

Kontakta oss

Utrikesdepartementet work Gustav Adolfs torg 1 postal SE-103 39 Stockholm Telefon work 08-405 10 00 Fax fax 08-723 11 76
e-post till departementet Mer kontaktinformation
Följ UD på Twitter