Utrikesdepartementet

English
Foto: Marcella Svensson/ Regeringskansliet Foto: Marcella Svensson/Regeringskansliet

Sverige erkänner Palestina och ökar biståndet

Utrikesministerns pressträff

Utrikesministern mötte pressen efter regeringens beslut att erkänna Staten Palestina.

Tre frågor till Wallström

Utrikesministern svarar på tre frågor om dagens erkännande av Staten Palestina.
Utrikesminister Margot Wallström höll överläggningar med sina nordiska kollegor. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Nordens utrikesministrar möttes i Stockholm

Idag tog Margot Wallström emot sina nordiska kollegor på UD i Stockholm. Vid det informella mötet diskuterades situationen i närområdet. Den högaktuella frågan om ebolautbrottet i Västafrika diskuterades liksom situationen i Mellanöstern. Flera FN-frågor stod också på dagordningen, bland annat den svenska säkerhetsrådskandidaturen. Vid mötet enades ministrarna om ett initiativ för stöd till östra och södra Ukraina inom energieffektivitet samt det humanitära området.

Sverige talade vid öppen debatt i säkerhetsrådet

På uppdrag av de nordiska länderna höll Sveriges representant ett anförande vid öppen debatt i säkerhetsrådet om kvinnor, fred och säkerhet. I talet uppmanade Norden alla medlemsstater att ta fram nationella handlingsplaner för kvinnor, fred och säkerhet, och genomföra befintliga planer.

Foto: Catarina Axelsson/Regeringskansliet

Stöd till Syriens grannländer

Biståndsminister Isabella Lövin besöker Berlin den 28 oktober för att delta i en internationell konferens om flyktingkrisen till följd av kriget i Syrien.

- Regeringen ser med stor oro på den humanitära situationen i Syrien och i dess grannländer, i synnerhet Libanon och Jordanien, som fått ta ett oproportionerligt stort ansvar. Det är därför som jag idag kan meddela att Sverige kommer att ge ett riktat stöd om 100 miljoner kronor till dessa länder, säger Isabella Lövin.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Regeringen ökar stödet till kampen mot ebola

Regeringen har idag beslutat att avsätta ytterligare 250 miljoner kronor till kampen mot ebola i Västafrika. Regeringen ger denna fråga hög prioritet och Sverige har sammantaget avsatt 489 miljoner kronor (ca 67,5 miljoner dollar) till insatser mot ebolautbrottet. Det svenska stödet kanaliseras genom Sida.

I dagens regeringsbeslut ingår också ytterligare 150 miljoner kronor till de humanitära kriserna i Syrien, Irak och andra delar av världen.

Utrikesdepartementets förslag till budget 2015

Regeringen har idag presenterat budgetpropositionen för 2015 för riksdagen. UD ansvarar för eller har del i två utgiftsområden i statsbudgeten - internationell samverkan och internationellt bistånd.

För 2015 uppgår biståndsramen till 40,4 miljarder kronor vilket är en ökning med 2 miljarder (5,4%) jämfört med 2014. Därutöver avsätts ytterligare 500 miljoner additionellt för internationell klimatfinansiering.

Alla notiser
Okt 31

Kontakta oss

Utrikesdepartementet work Gustav Adolfs torg 1 postal SE-103 39 Stockholm Telefon work 08-405 10 00 Fax fax 08-723 11 76
e-post till departementet Mer kontaktinformation
Följ UD på Twitter