Statsbesök från Indien 31 maj - 2 juni

Indiens president Shri Pranab Mukherjee avlägger statsbesök i Sverige 31 maj - 2 juni 2015 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf.

Statsbesöket syftar till att stärka Sveriges långsiktiga politiska, ekonomiska och kulturella förbindelser med Indien. Huvudteman för besöket är innovationer och hållbar utveckling, med fokus på urban stadsutveckling, samt vetenskap och forskning, med inriktning på livsvetenskap (life science).

Detta är det första statsbesök en indisk statschef avlägger i Sverige. Kungaparet genomförde ett statsbesök till Indien 1993, vilket var det första svenska statsbesöket i landet.

Ur programmet

Söndag 31 maj

President Mukherjee anländer till Sverige söndag eftermiddag. Han möts på Arlanda av kronprinsessparet.

Kungaparet möter presidenten vid hovstallet för kortege till Kungliga slottet där en högtidlig välkomstceremoni äger rum.

Måndag 1 juni

Måndagens program inleds med besök på riksdagen och möte med talman Urban Ahlin. Därefter tar statsminister Stefan Löfven emot i Rosenbad.

Stockholms stad står värd för en lunch i stadshuset, under vilken hållbar stadsutveckling ska diskuteras. Eftermiddagens program fortsätter på samma tema.

På kvällen ger kungaparet bankett på slottet.

Tisdag 2 juni

Tisdagen går i forskningens och vetenskapens tecken, bland annat med besök på Karolinska institutet. Därefter följer seminarier och möten med svenskt och indiskt näringsliv.

På eftermiddagen fortsätter programmet i Uppsala med besök på universitetet.

Besöket avslutas tisdag kväll.

_ _ _

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag att ansöka om ackreditering var den 21 maj.

Kontakt

Boel Lindbergh
Gruppchef UD:s internationella presscenter
work 08-405 50 08
cell 072-735 50 08
e-post till Boel Lindbergh