Från och med
 -
Till och med
Visar 1-10 av de 3340 senaste notiserna

Avtalet mellan EU och Ukraina ratificerades

Europaparlamentet röstade i dag med stor majoritet för att ratificera associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. Samtidigt ratificerade Ukrainas parlament avtalet. Omröstningarna skedde parallellt, och de bägge parlamenten var uppkopplade via videolänk.

Utvidgade sanktioner mot Ryssland

EU utvidgar idag sanktionerna mot Ryssland. Beslutet är en följd av Rysslands aggression mot Ukraina. Ryska reguljära förband har förts in på ukrainskt territorium och inflödet av materiel och stridande personal har fortsatt över gränsen från Ryssland. Samtidigt består Rysslands olagliga annektering av Krim.

Utrikesminister Carl Bildt med nordiska och baltiska kollegor. F Utrikesminister Carl Bildt med nordiska och baltiska kollegor. Foto: Estlands utrikesministerium

Nordiskt-baltiskt uttalande om bortförd estnisk polis

Utrikesministrarna i de nordiska och baltiska länderna möttes den 11-12 september i Estlands huvudstad Tallinn. Situationen i Ukraina, Syrien och Irak var bland annat uppe till diskussion. Utrikesministrarna antog också ett gemensamt uttalande där de uttryckte djup oro över incidenten den 5 september, då en estnisk polis i tjänst bortfördes från estniskt territorium av rysk säkerhetstjänst. Carl Bildt representerade Sverige vid mötet.

Cecilia Malmström föreslås bli handelskommissionär

På onsdagen meddelade EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker hur posterna fördelas i den nya kommissionen. Sveriges kommissionär Cecilia Malmström föreslås ansvara för handelsfrågor.

-Jag är glad och hedrad över att ha nominerats att få ansvar för handelsfrågor i den nya EU-kommissionen. Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare, säger Cecilia Malmström.

Transatlantic trends Bild: transatlantictrends.org

Sverige sticker ut om invandring

Det svenska folket värdesätter EU-medlemskapet, känner sig mindre påverkade av den ekonomiska krisen än andra EU-länder och är överlag positivt inställda till invandring. Det visar den omfattande årliga opinionsundersökningen Transatlantic Trends som släpps idag.

Undersökningen genomfördes i juni 2014 i tretton länder inklusive Sverige, USA och Ryssland. Studien publiceras av den politiskt oberoende Washingtonbaserade tankesmedjan German Marshall Fund och italienska Compagnia di San Paolo, med stöd från bland andra svenska utrikesdepartementet.

Rita Mahato, Nepal, får årets Per Anger-pris. Foto: WOREC Rita Mahato, Nepal, får årets Per Anger-pris. Foto: WOREC

Årets Per Anger-pris till Rita Mahato från Nepal

Årets Per Anger-pris tilldelas den nepalesiska människorättsförsvararen Rita Mahato för hennes arbete för våldsutsatta kvinnor i Nepal. På uppdrag av regeringen delar Forum för levande historia årligen ut Per Anger-priset till en person som med stort mod och initiativförmåga utan egen vinning gjort demokratifrämjande och humanistiska insatser.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Intervjuer med ambassadörer

Andreas von Beckerath ambassadör i Ukraina, Björn Lyrvall, ambassadör i USA och Annika Ben David ambassadör i Demokratiska Republiken Kongo intervjuades i samband med UD:s chefsmöte om sina respektive posteringar och vilka utmaningar de möter. Intervjuerna är på engelska.

Foto: Nato

Bildt på möte om hjälp till Afghanistan

Sverige är representerat vid Natos toppmöte i brittiska Newport den 4-5 september. Detta med anledning av Sveriges partnerskap med Nato. Förutom utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström medverkar också överbefälhavare Sverker Göransson.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och demokratiambassadör Maria Leissner. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och demokratiambassadör Maria Leissner. Foto: Community of Democracies

"Vi behövs mer än någonsin"

Den svenska ambassadören Maria Leissner leder Community of Democracies, en koalition av över hundra demokratiska stater. Som generalsekreterare har Leissner strävat efter att göra Community of Democracies mer välkomnande för nymornade demokratier, att få bort den västdominans som tidigare rådde och att förankra uppdraget mer direkt i respektive utrikesdepartement. De kommande åren vill hon ytterligare stärka närvaron vid organisationens sammankomster i New York och Genéve och samtidigt locka fler stater att bli medlemmar.

Global internetkonferens

Den här veckan pågår IGF (Internet Governance Forum), en global konferens i FN:s regi där alla tänkbara aspekter av internetfrågor diskuteras. IGF är helt öppet även för deltagande från civila samhället och näringslivet.
Från Sverige deltar representanter från bland annat Utrikesdepartementet och Näringsdepartementet.