Kalendarium

Märkesåret 1809 inleds

Vid en högtidlig ceremoni i riksdagen öppnades Märkesåret 1809 officiellt. Detta skedde i närvaro av Deras Majestäter Kungen och Drottningen och av Republiken Finlands president med make. Ceremonin inleddes med tal av riksdagens talman och av Finlands riksdags talman. Sveriges och Finlands statsministrar höll också anföranden. Ett uppmärksammat anförande hölls av Ständige sekreteraren i Svenska akademin med titeln Det glömda året.

Datum
15 januari 2009
Tid
Kl 11.00
Plats
Sveriges Riksdag, Stockholm
 

Landskamp i ishockey

Sverige mötte Finland i Globen den 8 februari - också ett samarrangemang med Märkesåret 1809. Matchen vanns av Tre Kronor med 4-0. Kultur- och idrottsministern framträdde före matchen.

Datum
8 februari 2009
Plats
Globen, Stockholm
 

Dramaten

Dramaten medverkar under Märkesåret med ett program bestående av gestaltade läsningar av fyra finska dramatiker, gestaltad läsning av Sveaborg samt läsning av brevväxlingen mellan Edit Södergran och Hagar Olsson. Ett gästspel av teater Virus uppsättning "Caligula" genomförs på Elverket. Uppläsningarna sker vid olika tidpunkter under våren och gästspelet genomförs vecka 19. En festkväll genomförs på Stora Scenen den 16 februari.

Tid
16 februari samt 4-10 maj 2009
Plats
Dramaten, Stockholm
 

Framtidskonferens "Sverige och Finland i EU och världen"

"Finland och Sverige i EU och världen" syftar till att öka samarbetet i första hand på områdena forskning, innovation och näringsliv. Arbetet ska mynna ut i ett samarbetsprogram som föreläggs ett gemensamt finsk-svenskt regeringssammanträde i Tavastehus den 14 maj 2009. En framtidskonferens runt samarbetsprogrammet arrangeras den 17 mars. Konferensen föregås av ett antal arbetsmöten samt ett förberedande högnivåseminarium i Finland.

Datum
17 mars 2009
Tid
Kl. 09.00-12.00 samt 14.00-17.00
Plats
Förmiddag på konferenslokal, eftermiddagen på Stockholm stadshus
 

Svensk-finsk vecka på Skansen

En svensk-finsk vecka genomförs på Skansen i samarbete med Sverige-finska riksförbundet, Finska föreningen i Stockholm, FINNSAM, Sverigefinska ungdomsförbundet och Tornedalingar i Stockholm. Veckan inkluderar hantverk, berättande och musik i Finngården liksom folkdansuppvisningar, körsång, lekar, mat och dragkamp på Tingsvallen och Bollnästorget. Föreläsningar arrangeras i Ordenshuset.

Datum
3-10 maj 2009
Plats
Skansen, Stockholm
 

Svensk-finskt regeringssammanträde

För första gången i historien ska den finska och den svenska regeringen ha ett gemensamt regeringssammanträde under Märkesåret 1809 för att manifestera samhörigheten länderna emellan. Ambitionen är att beslut bl.a. gällande arbetsmarknaden forskning, innovation och näringsliv ska fattas.

Datum
14 maj 2009
Tid
Kl. 12-17
Plats
Tavastehus, Finland
 

Musikaliska möten på och runt Konserthuset

Konserthuset i Stockholm ordnar i samband med Märkesåret en svensk-finsk festival, "Musikaliska möten" på och runt Hötorget. Samtidigt invigs Tove Janssons utställning i Konserthuset, som första plats den visas på utanför Finland. Den svensk-finska festivalen innehåller dans, musik och barnteater både på Hötorget och i Konserthuset.

Datum
16-20 maj 2009
Plats
Hötorget och Stockholms Konserthus, Stockholm
 

Utställning Livrustkammaren

Den 8 oktober invigdes utställningen "1809 - rikssprängning och begynnelse. 200-årsminnet av finska kriget" på Nationalmuseum i Helsingsfors av president Tarja Halonen i närvaro av kronprinsessan Victoria. Utställningen är ett samarbete mellan Livrustkammaren och Nationalmuseum. Den visas i Finland till april 2009 och flyttar sedan till Stockholm och Livrustkammaren. Den 5 juni invigs utställningen av den svenske kungen.

Datum
5 juni - 20 december 2009
Plats
Livrustkammaren, Kungliga slottet, Stockholm
 

Röhsska museet

Röhsska museet är Sveriges största museum för konsthantverk och design. Samlingarna innehåller såväl antika som nutida föremål från mode, design och konsthantverk. Den kände finske designern Rane Vaskivouri ställer ut på Röhsska museet i Göteborg med invigning i juni.

Datum
Juni 2009
Plats
Röhsska museet, Göteborg
 

"Kalevala" på Västanå teater

Västanå presenterar en egen uppsättning av det finska nationaleposet Kalevala med anledning av Märkesåret 1809. Värmland och angränsande delar av Norge har historiskt sett haft en betydande invandring från Finland. Uppsättningen regisseras av Leif Stinnerbom och sätts upp i Berättarladan med en nordisk ensemble, både på scen och i orkester. En mindre version planeras som turné.

Datum
20 juni och hela sommaren 2009
Plats
Västanå teater, Sunne
 

Kulturfestivalen

Stockholms kulturfestival är en folklig gratisfestival i centrala Stockholm, främst runt Gustav Adolfs torg. Festivalen 2009 kommer att ha Finland som ett av sina teman. Aktiviteterna genomförs i nära samarbete med Märkesåret 1809 och med fokus på populärmusik.

Datum
11-16 augusti 2009
Plats
Centrala Stockholm
 

Sävar och Ratan: Det sista slaget

Föreningen Interaktiv Historia genomför tillsammans med bland andra Umeå kommun en iscensättning av det sista slaget i Finska kriget, som stod i Sävar och Ratan utanför Umeå. Slaget spelas upp med ideellt engagerade statister i autentiska uniformer och vapen. Kungaparet deltar i Västerbotten den 19 augusti och fortsätter till Norrbotten den 20 augusti.

Datum
19 augusti 2009
Plats
Sävar, Västerbotten
 

Östersjöfestivalen

Östersjöfestivalen arrangeras sedan 2003. En av initiativtagarna är dirigenten Esa-Pekka Salonen. Festivalen spelas en vecka i augusti varje år och syftet är att lyfta fram det bästa musikaliska från Östersjöområdet. 2009-års festival inleds helgen 28-30 augusti med arrangemang med anknytning till Märkesåret 1809.

Datum
23-30 augusti 2009
Plats
Berwaldhallen samt andra platser runt Östersjön
 

Finnkampen i friidrott

Den årliga friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland sker 2009 i Göteborg. Före och under Finnkampen genomförs aktiviteter tillsammans med Märkesåret 1809.

Datum
29-30 augusti 2009
Plats
Nya Ullevi, Göteborg
 

Haparanda och Tornio

Haparanda och Torneo är två städer som mer än andra symboliserar den svensk-finska samhörigheten. Den 3-4 september 2009 arrangeras ett särskilt Märkesårsseminarium. Under Märkesåret 1809 genomförs också ett temaår i skolorna, en särskild krigsopera samt en utställning på Tornedalens landskapsmuseum.

Datum
3-4 september 2009
Plats
Haparanda/Tornio, Norrbotten
 

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg samarbetar 2009 med Märkesåret 1809 och har Finland som undertema på mässan. Ett program med bland annat seminarier planeras gemensamt med Hanaholmen och andra intressenter inom det svensk-finska samarbetet.

Datum
24-27 september 2009
Plats
Svenska Mässan, Göteborg
 

Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde arrangerar en utställning med titeln "Bilder från Finland - land och folk". Utställningen arrangeras i samarbete med Föreningen Finländska konststiftelser. Antalet verk är 55-65 och med ett representativt tvärsnitt av finsk konst, främst måleri från 1800- och 1900-talet.

Datum
10 oktober 2009 - 31 januari 2010
Plats
Prins Eugens Waldemarsudde, Djurgården, Stockholm
 

En dag i skolan

En temadag för elever i mellanstadiet och högstadiet genomförs i november 2009. Temadagen förbereds i tre steg; en undersökning av SCB om elevernas kunskaper i september 2008, en pilotlärarutbildning på Hanaholmen i januari 2009 och utbildning i regioner av lärarna organiserad av pilotlärarna i juni 2009.

Datum
9 november 2009
Plats
Hela Sverige