Hållbar utveckling och mänskliga rättigheter på agendan för besök av Kinas premiärminister

Läget i världsekonomin, Sveriges och EU:s bilaterala relationer med Kina, hållbar utveckling och innovation, samt aktuella in- och utrikespolitiska frågor stod på dagordningen när statsminister Fredrik Reinfeldt tog emot Kinas premiärminister Wen Jiabao. Men även demokrati och mänskliga rättigheter diskuterades, berättade Fredrik Reinfeldt på pressträffen efter mötet.

Föregående Nästa
  • Den svenska och kinesiska delegationen sitter på var sin sida av ett bord Överläggningar i Rosenbads gästmatsalar.
  • Fredrik Reinfeldt och Wen Jiabao Fredrik Reinfeldt och Wen Jiabao
  • Finansminister Anders Borg skakar hand med Wen Jiabao Finansminister Anders Borg skakar hand med Kinas premiärminister Wen Jiabao

Efter att ha träffat näringsminister Annie Lööf i Göteborg tidigare under dagen anlände Wen Jiabao till Rosenbad i Stockholm strax innan fyra på eftermiddagen. Jiabaos besök är det första på 28 år av en kinesisk premiärminister. Han och Fredrik Reinfeldt höll överläggningar i Rosenbads matsalar och undertecknade avtal för att sedan möta media på en gemensam pressträff.

Diskussion om miljö och demokrati

Reinfeldt berättade att de ingått samförståndsavtal om bland annat miljöskydd och energieffektivitet samt undertecknat ett ramavtal om hur Sverige och Kina ska kunna stärka sitt samarbete inom hållbar utveckling. Men statsministern hade även uttryckt sin oro över bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i Kina samt över situationen i Tibet och Kinas censur på internet.

- Jag uttryckte också min uppskattning över det arbete Raoul Wallenberg-institutet utför i Peking för att utbilda elever i mänskliga rättigheter, sa Fredrik Reinfeldt.

"Lån på en miljard euro till industriell forskning och utveckling"

Wen Jiabao framhöll å sin sida betydelsen av att kombinera en hållbar utveckling med en innovativ och konkurrenskraftig ekonomi.

- Kina är därför berett att utverka ett lån på en miljard euro för att stödja samarbete mellan företag i Sverige och Kina när det gäller industriell forskning och utveckling, sa han.

Liksom Reinfeldt avslutade han med att säga att han på onsdagen kommer att tala på miljökonferensen Stockholm+40.